MÖBLERNAS MÅNGA LIV

Möblerna som används på Hesburgers restauranger designas med hållbarhet i fokus. Till möblerna väljs hållbara material, modulär formgivning och delar med strort slitage bör vara lätta att byta. En stor del av möblerna på Hesburgers restauranger i Finland och alla åtta andra länder där Hesburger finns tillverkas av den finska möbel- och belysningsexperten Scale Up Oy Ltd.

Vid formgivningen av möblerna beaktas principerna för cirkulär ekonomi. Vilken innebär sparsamhet av råmaterial, att återvinna material samt från börjand planera vilka delar som slits ut snabbast, till exempel bordsskivor, ryggstödskuddar i soffor och sittkuddar på pallar och göra dessa lätt utbytbara. Metalldelar, som bordens gjutjärnsben, tillverkas till största delen av återvunnen metall. De ytbehandlas med pulverlack, som är ett miljövänligare alternativ till traditionella lösningsmedelsbaserade målarfärger. Totalt sett har redan över 27 000 kg återvunnen metall använts till Hesburgers bordsben av metall.

Under transporten förpackas möblerna eller möbeldelarna i återvinningsbara förpackningsmaterial, som wellpapp, papper och återvinningsbar plast som kan sorteras. Möblerna transporteras i fulla laster så att logistiken inte orsakar onödiga utsläpp.

Hållbart och renoverbart bord

Under 2021 introducerar Hesburger-restaurangerna introducerat nya bord, som tillverkas av certifierad massiv ek. Borden kan ytbehandlas flera gånger om och vid behov repareras, vilket ger dem många liv. Bordsskivornas yta lackeras med cellulosalack, och gjutjärnsbenen är mycket stabila och fullständigt återvinningsbara.

Hållbart designat bord i ett nötskal

  • Formgivningen siktar på en lång livslängd
  • Delarna som slits ut snabbare är utbytbara
  • Mer ekologisk ytbehandling
  • Mer än 70 % återvunnen metall har använts vid tillverkningen av benen

2021 introduceras också nyt soffor av massiv ek i restaurangerna. Formgivningen är slitstark med lång livstid, soffan kan också ytbehandlas pånytt och sitage delarna kan bytas ut flera gånger om. En stor del av armaturerna är LED-armaturer, som erbjuder över 65 % bättre energieffektivitet jämfört med traditionella lampor. Armaturernas PVC-plast har ersatts med miljövänlig ABS-plast och många kupor består av mer än 50 % återvunnen aluminium. Sittdelen på de mest använda pallarna är också utbytbar. Denna bytesdel har utvecklats i samarbete med Scale Up och togs i bruk redan 2017.

Det långsiktiga utvecklingsarbetet med Scale Up Oy Ltd går stegvis mot en ännu mer hållbar restauranginredning. Restaurangernas möbler skall erbjuda kunderna komfort, möbler och armatur skall tåla tufft bruk i många år. Cirkulär formgivning erbjuder möjliget att vara sparsama med råmaterial, att göra det lätt att hålla rent,  rusta upp för att fölänga livstiden, planera och ha god tillgång till reserv- och bytesdelar samt styra upp så att återvinningen blir rätt. Vårt mål är bl.a. att öka andelen återvinningsmaterial ytterligare vid tillverkningen av restaurangmöbler och armaturer.