Arbetskläder av återvinningsmaterial

Vid sidan om det glada leendet känner man igen Hesburgers personal på de snygga arbetskläderna. I kollektionen med arbetskläder som togs i bruk 2018 har man använt återvinningsmaterial, hållbara tillverkningsmetoder och nya innovationer inom klädbranschen. Eftersom vi vill använda de tidigare arbetskläderna ansvarsfullt ända in i slutet tas den nya kollektionen i bruk i restaurangerna stegvis.

Vid restaurangarbete krävs det mycket av kläderna – de ska vara hållbara, bekväma, eleganta och säkra. Lika viktigt är deras ekologiska värden. Eftersom vi har tusentals anställda blir den miljösparande effekten hos varje mer ekologiskt tillverkat plagg tusenfaldig.

T-shirts: Kilppavfall sparar vatten

Istället för nytt bomullstyg tillverkas Hesburgers t-shirts och värmejackor av rent klippavfall från textilindustrin, som annars skulle vara värdelöst. Textilavfallet samlas in, fibreras på nytt och används till kläder. Hesburgers t-shirts och värmejackor har sparat in totalt 23 419 800 liter vatten (2020).

  • 100 procent återvunnet material
  • 1 426 liter sparat vatten per t-shirt
  • 0 skadliga kemikalier
  • 90 procent av energin vid tillverkningen produceras med förnybara energikällor

Skjorta: 18 flaskor = 1 skjorta

Som råvara till skjortorna används bland annat återvinningspolyester framställt av återvunna plastflaskor samt ett elastiskt och luftigt trikåtyg. Skjortorna i den nya kollektionen innehåller ca 18 flaskor per skjorta.

Byxor: Trendiga, bekväma och ekologiska byxor av återvunnen bomull

Hesburgers bekväma och välsittande arbetsbyxor är tillverkade av återvunnen bomull. Eftersom det är mindre än 5 procent elastan i tyget kan materialet återvinnas som ny råvara. Vid produktionen av bomull går det åt mängder med vatten, kemiska bekämpningsmedel och gödningsmedel, vilket innebär en stor belastning på miljön. Genom att använda återvunnen bomull vid tillverkningen av byxor – och återvinna dem som ny råvara – sparar vi jordens resurser.

Materialet har STeP by OEKO-TEX® certifieringen.

Bälte: 20 flaskor = 1 bälte

Varje år tillverkas det enorma mängder plastflaskor i världen. Plast försvinner inte, men kan användas på nytt. Bältena i Hesburgers arbetskläder tillverkas av återvunna plastflaskor. Materialet är utmärkt för arbetskläder på grund av sin hållbarhet.

20 återvunna plastflaskor per bälte används för att tillverka Hesburgers bälten. Metallspännena är återvinningsbara.

 

Coola huvudbonader

Hesburgers åtråvärda kepsar är också tillverkade av ett material som innehåller återvunna plastflaskor. 1,25 plastflaskor har använts vid tillverkningen av en keps. Det olivgröna hucklet med Hesburgers sigill består av 80 procent återvunnen polyester och 20 procent bomull. 1,5 plastflaskor har använts vid tillverkningen av ett huckle. Våra lösa trikåmössor tillverkas av ekologisk bomull.

Förkläde: Råvaror i cirkulation

Hesburger förkläden tål tuffa tag. Eftersom förklädena blir avlagda textilier när de nått slutet av sin långa livslängd kan de återvinnas som ny råvara.

Materialet har STeP by OEKO-TEX® certifieringen.

Ansvarsfull klädsel

Hesburgers arbetskläder tillverkas på ett etiskt och övervakat sätt.

Hesburgers arbetskläder tillverkas av det finska företaget TouchPoint, som specialiserar sig på ekologiska arbetskläder. Samarbetet mellan Hesburger och TouchPoint har pågått i mer än ett årtionde. Fram till slutet av 2020 har fler än 689 000 återvunna plastflaskor fått ett nytt användningsändamål som material i Hesburgers arbetskläder.

Och sen då?

Läs vad som händer med Hesburgers arbetskläder när de använts klart.