Mindre plast

Det bästa sättet att minska mängden plast är att minimera användningen av förpackningsmaterial. Hesburger har genom åren minskat och förtunnat förpackningarna i flera omgångar. Hesburger slutade t.ex. använda polystyrenlådor redan på 90-talet och har aldrig haft plastpåsar i sina restauranger. Hamburgeromslagen, pommes frites-påsarna och brickunderläggen är biologiskt nedbrytbara och kartonglådorna tillverkas av finsk plastfri kartong.

Plastsugrören har försvunnit

Under 2019 slutade Hesburger att använda plastsugrör helt i Finland. Papperssugrören som ersätter dem började synas i restaurangerna sommaren 2019 och har väckt stort intresse. Många av våra kunder har tackat oss för beslutet och för den minskade plastanvändning som det lett till. Liknande åtgärder genomfördes i de baltiska länderna och Bulgarien 2020.

Hesburger använder för närvarande Dolea-sugrör i Finland. Sugrören innehåller inget lim eller tillsatser och kan återvinnas som vanligt pappersavfall. De är 100 % biologiskt nedbrytbara och materialet kan återanvändas flera gånger om. Sugrören tillverkas i Finland av finsk träfiber. Den inhemska produktionen säkerställer god kvalitet och en miljövänlig produkt.

Hesburger har i flera års tid minskat användningen av sugrör och lock genom att bara ge kunderna sugrör och lock till läskedrycker och andra kalla drycker om de ber om det. Sugrören har tagits bort helt från kryddplatserna i kundutrymmena. Det har gjort att förbrukningen av plastsugrör i Finland minskade med 7 miljoner sugrör om året.

Befintlig plast nyttoanvänds

Det tar hundratals år för plast att brytas ner. Därför är det viktigt att den plast som redan finns används på ett vettigt och bra sätt.

Hesburgers arbetskläder tillverkas av ett tyg som innehåller återvunna plastflaskor. En skjorta innehåller 18 återvunna plastflaskor och ett bälte 20. När arbetsplagget gjort sitt, återvinns det. De slutanvända arbetskläderna används för att tillverka terrassbord till Hesburgers restauranger. Borden har en livslängd på upp till 50 år. Även därefter kan materialet formas om och användas på nytt.

Hesburger återvinner också den klara plastfilm som används inom produktionen och vid transport.

Se video:
Arbetskläder av återvunna plastflaskor
Stresstest av terassbord