Miljötänkande på centrallagret

Centrallagret Hes-Pro i S:t Karins är ett bra exempel på ekoeffektivt tänkande. Förutom hamburgersemlor levererar nämligen Hes-Pro allt annat till alla Hesburger-restauranger i Finland – allt från arbetskläder och marknadsföringsmaterial till sallader och majonnäser.

På centrallagret hör minskning av avfallsmängden och återvinning till varje arbetstagares vardag. Allt avfall sorteras och förbereds genast för återvinning. På Hes-Pro återvinner man såväl papp, glas, plast och metaller som återvinningspallar, maskiner och apparater. Hes-Pro samlar ihop frityroljan som använts i restaurangerna, ca 30 000 liter per månad. Oljan transporteras för vidareförädling och används för att tillverka förnybart bränsle, som även används av Hesburgers lastbilar. Hesburgers fabrik är också täckt med solpaneler ända utmed väggarna.

Bra planering sparar både tid och naturen

  • Varorna levereras från en adress med en transport.
  • Transportrutterna planeras noggrant och varorna lastas med hjälp av automatlogik enligt lossningsordning.
  • Man använder standardiserad utrustning som förbättrar effektiviteten och minskar utsläppen.
  • Lastbilarna kör endast när de är fullastade och returtransporterna optimeras för att utnyttja tomma körningar.
  • Förarna utbildas i ekologisk körning.
  • Inköpen koncentreras till samma leverantörer för att effektivisera logistiken och minska utsläppen.
  • En stor del av varorna transporteras till restaurangerna i plastlådor som kan användas på nytt.
  • När transportlådorna inte kan användas mer gör vi brickor till Hesburger-restaurangerna av dem.
  • Bra planering och ett smidigt samarbete mellan centrallagret, logistikföretagen och restaurangerna bidrar till en ekoeffektiv verksamhet.

Egenkontroll minimerar riskerna

Hörnstenen i centrallagrets ekologiska tänkande är noggrann egenkontroll. Lagring och placering av varor, lageromsättning och packning görs enligt en noggrann plan. Livsmedelssäkerhet kräver omsorgsfull uppföljning för att råvarorna ska förbli förstklassiga. En viktig del av egenkontrollen är temperaturuppföljningen.

Minimeringen av livsmedelsavfall är ett av de viktigaste bevisen för Hes-Pros ekologiskt hållbara verksamhet. Till egenkontrollen hör att effektivt sträva efter att identifiera risksituationer och använda informationen om riskerna för att utveckla verksamheten. Egenkontrollen styrs av den tillsyn som livsmedelssäkerhetsmyndigheten utövar men också av Hesburgers egna höga kvalitetsmål.