KOLDIOXIDAVTRYCKEN FRÅN HESBURGERS PRODUKTER

Koldioxidavtrycket (CO2e) från våra produkter har analyserats av Naturresursinstitutet (Luke) under 2024. Målet med Lukes utredning av koldioxidavtrycket var att analysera koldioxidavtrycket från följande av Hesburgers produkter:

  • DubbelhamburgareKerroshampurilainen
  • VEKE®-ostvegetarisk hamburgare
  • VEKE®-dubbelvegetariskhamburgare
  • VEKE®-sojatortilla
  • VEKE®-sojastickor

I utredningen analyserade man de vanligaste växthusgaserna från de olika stegen i produkternas produktionskedja, dvs. koldioxid (CO2), metan (CH4) och dikväveoxid (N2O), som man omvandlade till kilogram koldioxidekvivalent per produkt. 

  • Koldioxidavtrycket beräknades genom en förenklad livscykelanalys, där man beaktade råvarorna, markanvändningen och förändringarna i den, lagring, transporter, restaurangens energiförbrukning och produktsvinn. 
  • Hela leveranskedjan för enskilda råvaror granskades inte detaljerat.
  • Konsumentanvändningen lämnades utanför analysen.
  • I beräkningen använde man forskningsdata, databanker samt uppgifter från Hesburger och deras leverantörer.
  • I analysen följde man försiktighetsprincipen för att inte undervärdera klimatpåverkan.
  • Man kan inte vara helt säker på att alla skeden av livscykeln tagits med helt och hållet, då man använde många litteraturuppgifter vars systembegränsningar inte hade rapporterats entydigt.

Resultat

Primärproduktionen av råvaror och restaurangernas elförbrukning utgör de främsta källorna till koldioxidavtrycket (med undantag för dubbelhamburgaren). Transporterna och lagret i S:t Karins hade mycket liten inverkan på koldioxidavtrycket från alla produkter. I fråga om dubbelhamburgaren hade markanvändningen och ändringar i markanvändningen en betydande inverkan, även i fråga om VEKE®-ostvegetarisk- och VEKE®-dubbelvegetariskhamburgare.

Specificeringen av utsläpp i olika skeden av produktens livscykel presenteras i diagrammet nedan.